Правильне харчування донора

Алкоголь і ліки

Протягом 48 годин до процедури донації слід утриматись від вживання алкоголю, за 72 години до здачі крові неможна вживати ліки, які містять аспірин та анальгетики.

Куріння

За годину до здачи крові потрібно утриматись від куріння. Після процедури донації також слід годину зачекати, перш ніж палити цигарки.

 Перед здачею тромбоцитів важлива особлива підготовка. Дуже важливо не палити за 2 години перед процедурою. Якщо донор покурив, то функціональна активність тромбоцитів знижується тобто переливання хворому тромбоцитів стає менш ефективним. Крім того, тромбоцити можуть злипатись в конгломерати (агрегувати), що є причиною для їх вибраковки.

Донор з неправильним режимом сну та відпочинку здає неякісну кров та може нашкодити своєму здоров’ю.

Раціон харчування після донації

Для якнайшвидшого та повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів,які містять білки, жири та кальцій.

Білки:

  • молоко и молочні продукти — кефір, сметана, сир (тваринні білки),
  • м’ясо и м’ясні продукти, птиця, яйця, риба и морепродукти (тваринні білки),
  • квасолю, горіх, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).

Залізо:

  • гречка,
  • сочевица,
  • петрушка,
  • шпинат,
  • яблука,
  • гранати.

Кальцій:

  • сир,
  • яйця,
  • риба,
  • кунжут.

Здача однієї порції крові позбавляє людину внутрішніх запасів заліза в організмі. Залізо необхідне для відновлення втрачених еритроцитів. Низький рівень заліза – часта причина анемій.

Всім донорам слід вживати їжу, яка містить залізо.

Перелік вмісту заліза в деяких продуктах харчування (мг/100 г продукту)

Добавить комментарий