Хільоз крові: що потрібно знати?

При призначенні лабораторного обстеження та при здачі крові та її компонентів, в отриманих результатах можна зустріти не зовсім зрозуміле словосполучення – хільоз крові. Будь-яка людина, ніяким чином не пов’язана з медичною термінологією, може припускати що це страшне захворювання крові. Насправді все набагато простіше: хільоз крові– це не захворювання, цей термін використовують в тому випадку, коли при здачі аналізів в крові був підвищений рівень тригліцеридів, яких в нормі там не повинно бути. Хільозна сироватка може зустрічатись у людей різного віку, статіі різної сфери діяльності. Хільоз крові представляє собою певний патологічний стан, який означає наявність в складі крові жирових частин, які не дозволяють провести точну діагностику. Кров, яка має в своєму складі високий рівень тригліцеридів (нейтральних жирів), після центрифугування стає білою і дуже густою, зовнішньо нагадуючи сметану та непридатна для переливання хворим. Тригліцериди – це потенційні джерела енергії, які разом з холестерином є однією з основних форм депонування в організмі жирів.

Причини виникнення. Рівень тригліцеридів може значно коливатись протягом одного дня. Їх склад в сироватці крові значно збільшується через 15–25 хвилин після прийому їжі та лише через 10–12 годин знижується  до початкового рівня, тому всі аналізи крові  необхідно проводити натще, як правило, після нічного періоду голодування, щоб ліпіди, що містяться в їжі, не потрапили вкров.

Основні причини хільозу крові: частіше хільоз крові спостерігається у донорів,які були неправильно підготовлені до забору крові. Не слід перед здачею крові вживати  алкоголь або жирні продукти. Саме ця причина провокує високий рівень нейтральних жирів та створення хільозної сироватки; хільозна сироватка може створюватись при захворюваннях, які пов’язані  з порушенням обміну речовин, таких як сахарний діабет, гіпотеріоз, ожиріння; іноді хільозна сироватка може створюватися внаслідок захворювання нирок та печінки(ниркова недостатність, нефротичний синдром, вірусний гепатит, цироз печінки,алкоголізм); набагато рідше причини хільозу крові пов’язані з будь-якими спадковими порушеннями ліпідного обміну. Причини хільозу можуть бути пов’язані з великою кількістю домішок в лімфі крові, які викликані порушенням в роботі лімфатичної системи. При хільозі крові спостерігаються загальні клінічні прояви, пов’язані з порушенням метаболізму, ожирінням та навантаженнями на печінку. Крім того, що хільозна сироватка не дозволяє провести точний, якісний аналіз крові і адекватно оцінити стан організму, дана патологія може являтись симптомом різних захворювань та нормального функціонування органів та систем. Причинами хільозу крові можуть бути такі захворювання: атеросклероз, стенокардія, інфаркт міокарда, тромбоз судин головного мозку, гіпертонія; поліартрит, подагра, артрит; хронічний та гострий панкреатит; порушення згортання крові таліпідного обміну; глікогенози 1, 3, 4 типів, синдром Дауна, невротична анорексія, стрес, ідіопатична гіперкальциємія та ін..

Профілактика хільозу. При прояві в результатах аналізів відмітки «хільоз крові» не слід панікувати. Насамперед потрібно здати повторний аналіз крові,перед цим дотримуючись всіх рекомендацій. Шлунок перед здачею повторного аналізу повинен  бути зовсім пустим. Не можна снідати та вживати алкоголь, кров повинна бути чистою від додаткових домішок. Якщо при повторному аналізі, який донор здавав за усіма правилами, знову створилась хільозна сироватка, необхідно звернутись до лікаря за консультацією та подальшими рекомендаціями щодо лікування хільозу. В першу чергу, лікування хільозу полягає в спеціальній дієті, яка виключає вживання жирних, молочних, гострих та солених продуктів, а також будь-якого алкоголю. Іноді для того, щоб уникнути появи в крові хільозної сироватки, потрібно призначення лікарських препаратів. Медикаментозне лікування призначається строго індивідуально, щоб  виключити розвиток ускладнень и не допустити прогресування патологічних змін.

Щоб кров не була такою густою, рекомендовано рясне пиття мінеральної негазованої та питної води з додавання невеликої кількості лимонного соку.

Харчування донора.

Дотримання простих рекомендацій щодо режиму харчування дуже важливе, так як після вживання донором «небажаних»продуктів важко зробити якісне обстеження крові.

Ввечері, перед здачею крові, донор не повинен вживати:

  • жирну їжу,
  • смажену їжу,
  • гостру їжу,
  • копчені продукти,
  • молочні продукти,
  • яйця,
  • масло.

 Ці продукти погано впливають на якість крові.

В день здачі крові, вранці, повністю виключити:

  • всі молочні продукти,
  • яйця,
  • банани,
  • м’ясні продукти (ковбаса, сосиски).

Навіть маленький шматочок сира, кави з молоком, бутерброд з 5 грамами вершкового масла, нежирний йогурт, банан або одне яйце вплинуть на аналіз крові.

Жирною вважається їжа, яка містить велику кількість тваринних та рослинних жирів (жирне м’ясо, сало, жирні підливи, плов, кондитерські креми та ін.).

 Смаженою називається їжа, яка приготована на рослинних або тваринних жирах на сковорідці без кришки (млинці, смажена картопля, м’ясо, смажені пиріжки, сирники, яєчня та ін.) або відкритому вогні (гриль, шашлик).

Найідеальніший сніданок – солодка каша на воді,солодкий чай, сушки, хліб з варенням.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *